Big smile Kenya - Reisverslag uit Nyahururu, Kenia van Michel Timmermans - WaarBenJij.nu Big smile Kenya - Reisverslag uit Nyahururu, Kenia van Michel Timmermans - WaarBenJij.nu

Big smile Kenya

Door: Michel Timmermans

Blijf op de hoogte en volg Michel

09 November 2011 | Kenia, Nyahururu

En toen was ik in Moyale. Het is een stadje met aan de ene kant van de straat Ethiopie en aan de andere kant Kenia. Op het moment dat ik de grens overging veranderde alles. De Kenianen begroeten me oprecht en verder lieten ze me helemaal met rust. Ook al was ik de enige toerist die dag, er was niemand die me lastig viel en ik betaalde de reguliere prijzen voor alles. Een geweldig gevoel!

Mijn Duitse en Zwisterse reismaten volgden snel en na de nodige voorbereidingen konden we de volgende ochtend vroeg starten aan een overtocht waar we allemaal weinig weet van hadden. De 'weg' verandert naarmate de regenval dus je kunt je haast geen voorstelling maken van wat je kunt verwachten.

Het Swiss team had een dikke truck met veel zitruimte waarin ik voorin moest zitten. Hoe relaxt! Geweldige plaats met perfect uitzicht. Daar zat ik dan als navigator met het Zwitserse stel en de twee kids. Een jongentje Gian van 4 jaar en een meisje Olivia van 5 jaar. Ze reizen met het gezin voor ongeveer één jaar en willen naar Cape Town en via de Westkust terug naar Zwisterland. De planning was om in anderhalve dag Isiolo (bij Mount Kenya) te bereiken, dat 500km zuidelijker ligt. Uiteindelijk kwamen we er na een paar kilometer al achter dat de weg heel slecht was en de truck niet snel over deze weg kon rijden. Het werd dus een groter avontuur dan we hadden gepland.
De eerste dag reden we 175km en toen ging de zon onder. We hebben toen ergens tussen de lavabrokken de campers gestald. De volgende dag gingen we er stiekem van uit dat de weg er beter op zou worden, maar dit was zeker niet het geval en de weg werd alleen maar slechter. Vanwege al het geschok brak een reservewiel af en constateerden we meteen dat er een olieslang was gesprongen. Er moest dus in de bloedhete zon gewerkt worden. Na een paar uur konden we verder en haalden we net het plaatsje Marsabit, dat precies halverwege op de route ligt. De volgende dag was de weg zo slecht dat we ook niet veel verder kwamen en we ergens bij een kerk mochten slapen in een dorpje met allemaal Samburu tribes. Geweldige tribes zijn het die allemaal fantastisch gekleed zijn met felgekleurde kleding en overdreven veel sieraden. Hier was een techneut die de olie van de versnellingen bijvulde, deze was namelijk bijna leeg gelopen. Toen we de volgende dag na een halve dag rijden eindelijk op het asfalt uitkwamen werden we helemaal gek. Helaas ging er na een paar kilometer asfalt een lamp branden en bleken we weer veel olie te hebben verloren. Ze hadden de verkeerde olie bijgevuld en deze was gaan koken, we konden geen meter meer rijden. Het vervelende was dat we nu net midden in het gebied stonden waar iedereen voor waarschuwde niet te stoppen. Hier vechten veel tribes met elkaar en wordt zo nu en dan een overval gepleegd. Dat is lekker net twee uur voor zonsondergang. Uiteindelijk gingen de Duitsers 100km verderop olie halen en zouden wij gaan proberen de boel te repareren. Al snel kwam George, het hoofd van de politie, op zijn motor aanzetten en bracht ons een bewaker met geweer. Nu zou er niets kunnen gebeuren, verzekerde hij ons. Op een olifant na bleef het dan ook rustig. Na vier uur wachten kwamen de Duisters gelukkig terug met olie, maar we kregen de oude olie er niet uit omdat we de sleutel niet hadden. Dus uiteindelijk zijn we opgesleept en hebben we op het politiebureau gekampeerd. De volgende dag de boel laten maken en uiteindelijk na vijf dagen zweten zijn we in Isiolo aangekomen. Dit was heaven! Lekkere T-bone steak met frites en lekker koud bier en veel rode wijn, twee rondes achter elkaar, want wat we de voorgaande dagen hadden gegeten was niet veel bijzonders.
Na hier nog een dag op adem te zijn gekomen ben ik weer op mijn fiets gesprongen om Westwaarts Kenia in te gaan. De reisbuddies gingen naar Nairobi om hun wagens te laten repareren. Via Nyeri ben ik nu net aangekomen in Nyahururu dat precies op de evenaar ligt. Het is zelfs fris hier want ik zit op 2300m hoogte. Het was een leuk moment vandaag voor alle mensen die vroegen 'Where you go'? Probeer maar een keer :).
Ik ervaar Kenia zo veel meer beter dan Ethiopie. Het is een wereld van verschil. De mensen zijn oprecht, behulpzaam, lachen contstant en het eten is ook lekker en vers. Mijn plan is om morgen naar Hellsgate National park te fietsen. Het is één van de enige wildparken in Afrika waar je met de fiets doorheen mag. Daar kijk ik dus al lang naar uit.

Ik ga nu naar bed want heb vandaag 110km gefietst en alleen maar berg op en af gegaan met een totale stijging van 600meter. Je kunt je voorstellen dat mijn benen horizontaal willen.

Mijn telefoonnummer in Kenia is +254(0)705785499

• 09 November 2011 - 19:27

Chantal Hanegraaf:

Hey Michel, echt een super reis..Leuk om alle verslagen te lezen en de mooie foto's te bekijken. Geniet van Kenia en de Hellsgate National Park. Heel veel fiets plezier.

• 09 November 2011 - 21:26

Miranda:

OMG, wAt een verhaal!!! Fijn dat je alles weer overleefd hebt! :-)

• 09 November 2011 - 21:42

Simone:

Wat een verhaal toch weer! Die foto van jou onder die auto en dan al die kilometers weer fietsen over omhoog en omlaag. Petje af hoor. Geniet van het national park.

• 10 November 2011 - 06:51

Joyce:

Have fun fietsend @ national park!
    Misschien kom je daar wel grote zoogdieren tegen, dus neem je bear spray mee! ;-)

• 10 November 2011 - 09:22

Je Zusje:

Ohw Mischj, zoooooo ruig, geniet ervan en pas op voor de lion king en hakuna matata on the road today ;-) be careful! groeten vanuit Medtronic Heerlen :-) coole pics, ik ga ze op facebook zetten, ff een promo maken haha xxx

• 10 November 2011 - 18:45

Hiro:

Hi, Mitch!

Hoe gaat het met je?
    You look good condition and enjoying Africa road.

I found comment from Renee's aunt as you told me! Hahaha

We were fated each other!

• 11 November 2011 - 19:15

Luc:

Spannend verhaal Michel. Ik ben benieuwd naar het volgende avontuur. Groeten Luc.

• 12 November 2011 - 17:05

Pierre Drenthen:

Hoi Michel. Met Gerrie je spannend reisverslag gelezen. Wat heb je al veel meegemaakt. Prachtige foto's. Ik blijf je volgen. Heel veel plezier en natuurlijk veel geluk verder.
    Heel veel groetjes en blijf gezond!

Pierre

• 13 November 2011 - 04:39

Regi:

Hey Mitch
    How are you? We are still in Nairobi. Sam replaced the car's batteries and our car is running again!!! What a feeling! The reason why the gearbox overheated must have been an overdosis of oil. There was far too much oil in there! But fortunately, the gear box seams not to be damaged. Sam reduced the oil and after yesterday's testdrive he has a good feeling.
    We will continue our journey soon. Hope to cross your tracks somewhere...
    Take care!
    Best wishes
    Regi and Family

• 13 November 2011 - 11:52

Tessie:

Ha Michel!
    Echt super om je verhalen te lezen en foto's te zien. Bij mij beginnen er ook reiskriebels te komen! Geniet er nog van! x

• 13 November 2011 - 11:52

Tessie:

Ha Michel!

• 13 November 2011 - 22:22

Celine Zoet:

Respect! Als je terug bent ben je vast een en al spierbundel door al dat fietsen ;-) Geniet van je avontuur en pas goed op jezelf...

• 13 November 2011 - 22:38

Ben De Ponti:

Voor de echte mooie foto's moet ik toch naar het noorden. Prachtig Miesch! Veel te beleven daar waar bijna niets is. Er gebeurt zoveel meer als er niets gebeurt.
    Wij zijn net terug uit Malawi. Heftig, geen benzine, diesel maar toch nog overzichtelijk. Als de wegen lang zijn, de zon groot en goudgeel wegzinkt in de verre einder, het stof rood kleurt en in elke porie kruipt, je wegzinkt in je eigen horizon en je langzaam van je schaduw wegfietst dan ben je thuis, waar je ook bent.
    Keep it up Michel.

Lieve groet Cobi en Ben

• 17 November 2011 - 02:51

Math De Ponti:

hey trapper,
    lig even wakker en reis even mee met je. zojuist bergje op bergje afgefietst naast je. rechts loopt een vrouw met blauw opwaaierend kleed. ziet er mooi uit.
    mooi verhaal over die friteolie in de motor. ethiopie, zambia, grensweg , het kan niet op.... hoe is de volle maan in dit landschap en in de donkerte het zuiderkruis.
    blijf trappen.
    ajuus math

• 18 November 2011 - 21:07

Willem Van Der Velde:

Hoi Michel,

Kwam nu pas achter deze site, ik heb met veel bewondering je verslagen gelezen en foto's bekeken. Heel erg indrukwekkend allemaal. Het is weer eens wat anders dan op de racefiets en/of mountainbike in ons kikkerland.
    Ik wens jou nog heel veel sterkte komende tijd en hoop je volgend jaar weer te zien. Ook voor jou geldt in dit project: Kijken, Denken, Doen.
    Succes nog.